Hírek / Események

A népszavazás és a választás után

Bár brutális csalódást hozott a 2022-es választás sokunk számára, most mégsem erről akarok írni… Ugyanis volt aznap egy hatalmas győzelem is, amihez rengeteg idő és energia befektetésével több civil szervezet és sok sok ember együtt járult hozzá:

érvénytelenítettük a népszavazást!!

Ez egy nagyon erős üzenet a Fidesz és Orbán Viktor számára, amit hall az egész ország! Nem akartuk hagyni, hogy egy ilyen értelmetlen, gyűlölködő, uszító és káros propagandanépszavazás sikeres lehessen Magyarországon, és nem is hagytuk!

Ne menjünk el emellett a siker mellett, még ha közben gyászolunk is… Köszönet az Amnestynek és a Háttér Társaságnak az “érvénytelenül” kampány megalkotásáért és lebonyolításáért, és az összes többi szervezetnek és aktivistának, akik részt vettek benne, na meg azoknak, akik elmentek, és érvénytelenül szavaztak.

Nekünk ez volt az első projekt amiben részt vettünk a Tatabánya Pride-al, és nagyszerű érzés látni, hogy megérte a sok munka. Így fogjuk folytatni ezután is, sőt, még sokkal elszántabban!

A Nemzeti Választási Bizottság utólag büntetést szabott ki az érvénytelenítő kampányban hivatalosan résztvevő civil szervezetekre (ránk nem, mert mi “gerillában” csináltuk). Ez a büntetés maga az elnyomás eszköze, így próbálja bosszúból elhallgattatni a civileket a hatalom, pedig egy értelmetlen és uszító kérdésre az egyetlen értelmes, és demokratikus válasz az érvénytelenül szavazás. A megbírságolt szervezetek fellebbeztek a döntés ellen a Kúriánál, az ügy még folyamatban van.

Borítókép forrása: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Scheda_nulla_referendum_ungherese_2022.jpg